2010.10.21.
22:09

Írta: becherpig

Nem szoktunk lopni, ezt a képet találtuk

remek sztori a másik oldalról, via (az újság, mielőtt bárki kérdezné, a hetek, fyi.)

mar sokszor előfordult, hogy kérdés nélkül használják üzleti célra képeim. ma reggel - hogy magamat jobb kedvre derítsem - írtam a tolvaj újságnak:

Tisztelt Szerkesztő,

Kérem írja meg a számlázási adatokat illetve a címet, ahová a fényképem használatáért kiszámlázandó 10 000 + Áfa összegű számlát küldhetem Köszönöm, hogy az én képemet választották! üdvözlettel én

- - - - -

Kedves Istvan! A dolog legalabb arra jo volt, hogy megismerte a lapunkat :O)

Nem szeretunk, es nem szoktunk lopni. Ahol ezt a kepet talaltuk (ez lehet, hogy eppen az On blogja), ott a szerkeszto ket mulasztast kovetett el: nem jelezte, hogy ki keszitette a kepet, es azt sem, hogy a kep fizetos.

On is tudja, mi is, hogy ami a weben nincs vizjelezve vagy a szerzoi jogvedelemre utalo minden jelzest nelkuloz, az lenyegeben “ingyen” van. Akkor is, ha nem annak szantak. Senki nem kutatja egy kep eredetet, mert ez a szerzo vagy a kozlo dolga. A szerzok elemi erdeke a sajat kepeikre vigyazni, megsem teszik. Fogalmam sincs, miert.

De legyunk konstruktivak!

Szivesen fizetunk ezert a kepert (azzal most ne huzzuk az idot, hogy bizonyitsa, One a kep), de semmikeppen sem 10 ezret! Miert nem? Mert 1. nem egyeztunk meg elore ebben az arban, 2. talan meg soha nem fizettunk ennyit egy kepert (meg az mti-nek sem). Az ilyen tipusu targyfotokert (higgye el, tudom, 13 eve csinalok ujsagot) 3-4 ezer forintokat szoktunk fizetni + afa, mert szamla az nyilvan kell rola. A portrek valamivel dragabbak, es az exkluzivak (egyszeri, megismetelhetetlen pl. esemeny) szoktak 10-12-be kerulni.

A szamlazasi cimunk:

7 komment

Címkék: fotós lopás tolvaj hülyevagy

A bejegyzés trackback címe:

https://kepadmin.blog.hu/api/trackback/id/tr162389783

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mirikrantz 2010.10.21. 22:33:12

Számomra teljesen egyértelmű, hogy még sosem vettek képet sem az MTI-től (15 000 +ÁFA) sem fotósoktól, egyszeri közlés printben 7000 + ÁFA minden további végül is megbeszélés kérdése, 5000 +AFA szokott lenni. Exkluzivitástól függően, szerintem fotót 1 millióért is lehet vásárolni és igen, van olyan hogy a fotós felajánlja ingyen mert a kiadvány mondjuk olyan, hogy neki megtisztelő abban szerepelni. Ezen kívül még van olyan opció hogy eseményről mondjuk megveszed az összes készült képet egy fix összegért és fürdesz a képekben, oda teszed ahova akarod akárhányszor. De ezt inkább a Heteknek üzenem, nyilván Ti tudjátok!

képszerkó 2010.10.21. 22:47:34

a faszinak igaza van, a forrásmegjelölésmentes képek valóban felhasználhatóak, csak nem itthon hanem angliában. ott is csak akkor ha életbe lépett már a nemrég (tán nyáron?) elfogadott törvény.

tekatana · http://konyvesbolt.blog.hu 2010.10.22. 11:56:27

fe@képszerkó: fenéket van igaza. nem kell kitenni kopirájt jelzést, se vízjelet, se semmit, a szerző műve attól még default védelem alatt áll, és engedélyt kell kérni a használatához (amennyiben nem rendelkezik másképp, pl ott van ugye a creative commons licenc, mint opció, de annak is van olyan változata, aminél kereskedelmi céllal felhasználni szintén csak engedéllyel lehet).
ennek bicskanyitogató stílusban okoskodó hetekes arcnak befizethetne a gyülekezet egy tanfolyamra, hogy legalább az alapvető fogalmakkal tisztában legyen.
viszont a levél tök vicces, ráadásul nem csak válaszoltak, hanem tényleg fizetnének is! win!:)

Geeklány · http://geeklany.hu 2010.10.24. 11:39:22

@tekatana-nak total igaza van, a magyar és sokat emlegetett szerzői törvények értelmében mindenkit automatikusan megillet a szerzői jog amiről _lemondhat_ - ha akar.

Mivel itt nem történt lemondás, így annyit és úgy kér a fotós, amennyit akar - ellenkező esetben ugye lehet perrel fenyegetőzni esetleg perelni. A per ugye drága, a lényegnek inkább a köré fújt médiahacknek kéne lennie, esetleg egy jó nagyon seggberúgni a T. Újságot és főszerkesztőjét szerzői jogok nyereségvágyból történő megsértéséért: amolyan ASVA módra, legalább olyan bűntettel, mint amikor az ember letölt illegálisan egy mp3-at. Ha jól tudom ezért már több év börtön és több tízezer dolláros bántetés is járt már, mert aki egyszer megcsinálja, az sokszor.
Uff.

vAfotóriporter · http://blog.volgyiattila.hu 2010.10.29. 16:50:42

Képszerkó: kérhetnél tőlük egy MAGYARORSZÁGON hatályos jogforrást, mert ezt a törvénytervezetet Angliában sem fogadták el....bár nálunk sajnos még elfogadhatják egy nem olyan szép napon.
Kösz, hogy eszembe juttattad! Már régóta írni akartam erről a blogomon.

szürkebarát 2010.11.05. 18:10:28

remélem, kipróbálod mennyire magabiztosak a jogi ismereteikben - vagyis kitartanak-e bíróságig mellette, vagy inkább kifizetik a 10+fát
süti beállítások módosítása